Imi trebe o lanseta noua ….

9 02 2010

Anul trecut in decembrie la ultima partida din 2009, lanseta de biban a lui Rares a suferit un accident fatal , iar bucata rupta s-a dus pe apa sambetei sau mai bine zis a Oltului.

In acest moment nefericit Rares mi-a zis ca vrea o lanseta noua, iar cum eu ii promisesem deja ca urmatoarea lanseta am sa i-o construiesc chiar eu, am hotarat impreuna sa ii construiesc ceva asemanator celui rupt. Din lanseta rupta a ramas doar cu cotorul si inelul de plecare (Fuji Alconite spre mirarea noastra), componente pe care am reusit sa le recuperez, mai exact foregrip-ul, mandrina, reargrip-ul si butcap-ul de pe sakura cea accidentata.

Talon Sakura Original

Procedeul de recuperare a mandrinei si a componentelor a fost prin fierbere in apa, iar ca scule am folosit un patent cu cioc lung si o surubelnita dreapta lunga si subtire.

Componentele recuperate montate pe blank-ul nou

Dupa o seara intreaga de discutii cu Rares pe net si-a ales un blank nou, inelele si ata de matisat.

Blank StCroix SC3S63MLXF, inele fuji alconite aliniate conform standardului fuji new concept si ata de matisat Guderbond, au fost componentele necesare pentru customizarea acestei lansete, si binenteles timp. M-am apucat de lucru.

Primul lucru am determinat sira blankului, prin metode specifice rodbuilderilor, rotirea blancului intre degete in timp ce varful sta proptit in pamant si cu o usoara curba tensionata sunt cele mai bune metode, dupa parerea mea, de a determina care este “spineul” blankului. Am montat apoi pe rand gripurile si mandrina incepand de la coada spre varf, deci primul a fost buttcapul, apoi reargripul, mandrina si in fine foregripul, dupa cum se observa si in poza. Am mai “asezonat” cu niste winding checkuri pentru un aspect placut si partea palmabila a lansetei a fost gata.

Urmatorul pas in constructia lansetei este montarea inelelor, se foloseste tabelul de asezare al inelelor dupa standardul new conceput de la fuji , unde gasesti distantele de montaj dintre inele si dimensiunea acestora in functie de lungimea si utilizarea batului. Intai se prind inelele pe blank cu o banda de lipit , eu folosesc banda de hartie care se foloseste la amenajari interioare, dupa care am pus o mulineta pe bat am tras fir prin inele si am testat curbura batului si unghiurile formate intre fir si inele, daca totul corespunde urmeaza matisarea atei pe inele . Eu nu am aparat pentru matisat inele, asa ca ma folosesc doar de maini si picioare . Pasul final este imbracarea matisajelor cu rasina epoxidica dupa care se lasa la uscat .Eu am folosit inel de plecare de 25mm si apoi am continuat cu 16mm, 10mm, 8mm, 6mm, 6mm si in fine top de 5.5mm. Pentru legarea acestora am folosit ata de matisat marimea A, de la Guderbond de culoare gri metal, culoare care in final s-a dovedit a fi o alegere foarte inspirata, dupa cum se poate vedea…

Asa arata forma finala dupa matisare si acoperire cu rasina epoxidica a matisajelor.

Din pacate intre timpa venit iarna, baltile au inghetat, lanseta e gata, dar Rares nu a putut sa o testeze inca spre dezamagirea lui.

Ca timp de executie daca nu ai si altele de facut intr-o saptamana e gata orice lanseta cu conditia sa nu iti lipseasca din componente. In schimb timpul petrecut studiind in fata calculatorului si exersand diferitele faze de productie a unei lansete a fost de vreo 2 luni si ceva.

Se pare ca iarna inca nu si-a spus ultimul cuvant, asa ca va sfatuiesc sa incercati si voi sa va produceti singuri acea lanseta pe care v-ati dorit-o intodeauna, insa nu a-ti reusit sa o gasiti la nici un producator…

spor la building…rodbuilding.

Kriss, BST

Advertisements

Actions

Information

9 responses

11 02 2010
raresboeriu

hai primavara odata ca deja si-au facut paianjenii casute printre inelele lansetei… 😦

17 02 2010
whiteman

ai dat si cu ceva kaka pe ea? nu de alta, dar ii va trebui in sezonul care incepe in aprilie …

9 07 2010
Gabi

Buna ziua. Am citit articolul d-voastra, si mi-ati starnit un gand “rau” 🙂 …. Se poate apela la d-voastra ptr o lanseta custom ?
Toata stima,
Gabi

9 07 2010
Kriss

Da sigur, acum depinde ce vrei si ce se gaseste pe piata noastra dar gasim o solutie

23 10 2011
elias

Ai putut recupera in totalitate vad manerul de la Sakura.Poti detalia putin procesul te rog/Mersi mult.

23 10 2011
Kriss

va trebui sa distrugi blancul pe care este montat in totalitate. pt ca sa se inmoaie lipiciul sintre mandrina si blank fierbele si cu o surubelnita lunga si subtire le dezlipesti una de alta la fel si la foregrip si reargrip si buttcap.

24 10 2011
elias

Multumesc mult.

9 01 2015
Andrei Bodea

Nu vreau sa fiu rau, dar plasarea inelelor o cere blancul, un grafic cu plasarea inelelor in functie de numarul lor sau ca si chestie estetica nu e corecta din punct de vedere constructiv. Pe un blanc Lamiglas din fibra de exemplu nu poti sa respecti un astfel de grafic, blancul nu se indoaie corect. Ca si constructor de lansete am incercat si graficul Morton Guide Placement Chart care iti da o diistanta estetica intre inele in functie de numarul lor,nu una corecta.Asa e si graficul de la Fuji.
La cat mai multe bete construite! scuza-ma daca sunt prea agresiv

9 01 2015
Kriss

A trebuit sa incep de la ceva, singurul grafic pe care il stiam era cel de la fuji, ulterior am gasit si altele si am construit diferite lansete si am invatat ce si cum trebe facut, acum fac dupa principile mele si dupa rezultatul pe card vreau sa il obtin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: